Søvnproblemer – tag dem alvorligt

Søvnproblemer og stress hænger sammen som yin og yang. Har du svært ved at sove, så stresser du din krop (og får så endnu sværere ved at sove). Er du stresset, så kører stresshormonerne rundt i din krop, og din krop er i alarmberedskab og derfor svært ved at finde hvile.  En rigtig dårlig spiral. Hvad kan du gøre ved det?  Hvor skal du starte?  Læs med her.

Søvnproblemer

Indholdsfortegnelse

Det er ikke uden grund, at søvnproblemer skal behandles med stor alvor.

Søvn er nemlig helt basalt for menneskets krop, og de kan få store konsekvenser på sigt.

Når du sover, fjernes der giftstoffer fra både kroppen og hjernen, og der har sin helt egen rytme og varer et vist tidsrum, og derfor er det vigtigt, at du sover nok hver nat.

Der er stigende evidens for en reel sammenhæng mellem søvnproblemer og alvorlige helbredsmæssige problemer som for højt blodtryk, diabetes og risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Oplever du gentagne søvnproblemer, så bør du ikke tøve med at reagere.

En god nattesøvn er meget vigtig, og det at søvn og stress er meget tæt forbundet, vil vi kigge nærmere på.

46% af alle danskere har søvnproblemer

13% er oplever store gener

34% oplever mindre gener

Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2017  (klik her)

Din søvn kan påvirkes af stress

Kender du nogen, der har haft stress?

Du har måske endda selv været udsat for det igennem en kortere eller længere periode?

Så er du på ingen måde alene.

Stress er et stort problem for rigtig mange mennesker, og det er i den grad noget, der skal tages alvorligt. Stress kan påvirke mange ting, blandt andet din livsvigtige søvn.

Ligesom søvnproblemer i sig selv kan give dig stress. Derfor er dårlig søvn ofte et af de tydelige stress symptomer.

Så hvis du har mistanke om stress, så skal du sørge for at gå i stress behandling, så du kan opretholde din både fysiske og mentale sundhed.

Og det er noget, jeg kan hjælpe dig med.

Få hjælp til dine søvnproblemer her

Stress kan ofte give søvnproblemer

Søvn og stress er langt hen ad vejen forbundne størrelser på godt og ondt.

Når du er stresset, vil det i mange tilfælde komme til at betyde, at du har svært ved at falde i søvn, fordi din krop og hjerne er i alarmberedskab.

Eller din hjerne opfatter det, som om den er i alarmberedskab.

Derfor tillader din hjerne ikke, at du sover dybt, for du skal jo være klar og på vagt, hvis du lige pludselig bliver overfaldet – eller faren dukker op.

Det er sådan hjernens stressberedskab har hjulpet mennesket til overlevelse gennem tiderne.

Men i dag er der ikke nogen udefrakommende fare. Det forstår vores hjerne bare ikke, for den har ikke udviklet sig i samme takt som samfundet, så den reagerer nok mest af alt på tempoet og de høje krav i vores samfund.

Søvnproblemer og stress

– en ond cirkel –

Søvnproblemer og stress – en ond cirkel

Så når din hjerne er i alarmberedskab på grund af stress, så afholder det dig fra at sove ordentligt om natten.

Og når du ikke sover ordentligt om natten, så har din krop og hjerne ikke hviletid nok til at slippe af med affaldsstofferne.

Det vil over tid stresse dig yderligere.

Så er der sat gang i den onde cirkel – kan du se det?

Sæt fokus på dine søvnproblemer

Hvis du oplever problemer med din søvn, så vil jeg opfordre dig til at gå til din læge og få det undersøgt (det kunne jo være søvnapnø).

Men hvis det ikke er søvnapnø. Ja – så vil jeg blot her gentage, at søvnproblemer er et hyppigt forekommende tegn på stress.

Søvnproblemer i form af dårlig søvn kan også opstå, hvis du lider af en af de tre typer tankemylder – enten når du skal til at sove, eller hvis du vågner om natten. Klik her, hvis du ønsker 5 effektive tips til at stoppe tankemylder.

Så kan du ligge og vende og dreje dig – uden at falde i søvn.

Det kan hurtigt udvikle sig til en ond spiral, fordi søvnproblemer kan gøre dig yderligere stressfølsom og avle endnu flere bekymringer.

Stress skal derfor behandles som enhver anden sygdom, så du kan komme tilbage på rette spor og få din gode, sunde nattesøvn igen.

Stress kræver behandling

Selvom stress grundlæggende er kroppens naturlige reaktion, når der er fare på færde, så er det kun en sund reaktion, når den er kort.

Stress over længere tid – selv i små mængder – er usundt.

Udfordringen er, at faren behøver ikke at være reel. En situation, der kan opleves af dig som farlig, vil også afføde stressreaktioner.

Det kan f.eks. være et stort arbejdspres, alvorlig sygdom i familien, høje forventninger til dig – og her er fællesnævneren:  at det fortsætter over tid.

Og hvis du kan ikke se enden på det, så er det, at det bliver problematisk.

Og her kan det komme til at gå ud over din nattesøvn, dit overskud og helt generelt din livskvalitet. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved din stress.

Er du i tvivl om, hvad stress er for en størrelse, så er du velkommen til at læse mere om hvad er stress – her.

Tag dine søvnproblemer alvorligt

Få en bedre nattesøvn

Har du mistanke om, at der er noget stress på færde i dit liv?

Vil du gerne have hjælp, så du også kan få has på dine søvnproblemer og få din gode nattesøvn igen?

Så kontakt mig på mail.

Jeg vil kontakte dig, så vi kan aftale en uforpligtende samtale, hvor du får mulighed for at fortælle mig om dine udfordringer. Jeg vil så hjælpe dig videre – hvad dit næste bedste skridt kan være.

Du kan også vælge at få min hjælp. Her vil du både få hjælp til stress, og du vil få hjælp til at forstå, hvad forudsætningerne er for en god nattesøvn.

Og så er du på rette vej mod bedre nattesøvn, større overskud i hverdagen – og mindre stress.

Picture of Connie Jahn
Connie Jahn

Connie har selv været sygemeldt med stress. Det er med afsæt i den oplevelse, at hun har videreuddannet sig til stresscoach og selvsabotage coach. Hun bruger nu sin energi på at hjælpe andre med stress - blandt andet gennem denne blog. Klik på mit navn og lær mig bedre at kende.

Kategorier

Seneste blogs

Gua sha massage - både som ansigtsmassage og kropsmassage

Gua Sha massage

Gua sha massage er en gammel traditionel kinesisk massage. Formålet er at stimulere hudens blodcirkulation, frigøre spændinger i musklerne og fremme

Læs mere »

KAR DU ET SPØRGSMÅL?

Sidder du med et spørgsmål, som du gerne vi have svar på, så skriv til mig på mailen her til højre, og start med “Spørgsmål til bloggen”.

Så får du svaret her i bloggen.

KONTAKT MIG

Telefon: 3035 0952
Mail: connie@conniejahn.dk

Massage:
Hesseløvej 8
4300 Holbæk