Tankemylder – de 3 typer

Mange tror – fejlagtigt – at tankemylder er et sikkert tegn på stress. Det kan det også være. Men der er faktisk 3 typer, som du skal håndtere på hver sin måde.  Læs med og find ud af, hvilken type du lider af – og hvordan du kan tage hånd om den, så du får ro i hovedet igen.

Tankemylder

Indholdsfortegnelse

Kender du også det her:

Du lægger hovedet på puden om aftenen og er klar til en god nats søvn, men så starter dit tankemylder.

Du er dødtræt, og du havde lige glædet dig til at sove. Og så starter balladen!

Typisk!

Det kan også være, at du vågner om natten, og – pling – så dukker der en tanke op i dit hoved – og vupti, så er der sat gang i tankerne.

Som at tænde på en knap, du ikke kan slukke igen.

Og det er vildt upraktisk, at det lige er om aftenen og natten, at det er værst, men det er der en god forklaring på:

I løbet af dagen er du oftest optaget af andre ting – har fokus andre steder – og så er myldertankerne ikke lige så invaderende og forstyrrende.

 

Men når der er ro omkring dig, og din krop falder til ro, er tankemylderet meget mere tydeligt, og så kan det være svært at ignorere det.

Næsten halvdelen af Danmarks befolkning har søvnproblemer – og de her myldrende tanker spiller en stor rolle. Derfor er der virkelig god grund til at stoppe tankemylderet.

Hvem oplever tankemylder?

Du oplever det – jeg oplever det – alle oplever tankemylder på et eller andet tidspunkt i vores liv – og det er helt normalt at have myldertanker, som de også kaldes, fra tid til anden. 

Desværre er disse tanker også en af de store syndere, når det kommer til vores søvnproblemer – og det er, uanset om det skyldes stress eller bekymringer (også kaldet rumination).

Men når det først bliver en belastning, og du mister kontrollen over dem, så du ikke kan slukke for dem, kan der være tale om et af de markante stresssymptomer.

Så bliver det invaderende, og det går på sigt ud over din hverdag og dit følelsesliv.

Tankemylder når du ikke kan sove
Får du heller ikke sovet om natten, fordi tankerne kværner rundt?

Hvad er tankemylder?

Hvis du har haft tankemylder, så er du ikke i tvivl om, hvordan det føles.

De fleste af os kan godt lide at få en definition sat på det, vi lider af. Men lige præcis i forbindelse med dette fænomen, så findes der ikke en egentlig definition eller diagnose (så vidt jeg ved på nuværende tidspunkt).

Det kan føles lidt, som om din hjerne løber af sted med dig – i fuld galop.

Tankerne dukker op som små trolde af en æske.

  • Tanker om arbejdsopgaver, der skal løses.
  • Økonomien, der måske har det svært.
  • Jobbet, du er bange for at miste.
  • Udfordringer i dit privatliv.
  • Usikkerhed om, hvordan andre opfatter dig – f.eks. hvis du har haft en samtale, der har sået tvivl hos dig, om den anden part var glad eller utilfreds.

Det kan også være helt banale ting, som at du skal huske at købe mælk og aflevere biblioteksbøger. Den ene tanke tager den næste i et nærmest ukontrollerbart tempo.

Og de kan hurtigt udvikle sig til kæmpe trolde, der bare buldrer derudaf, uden at du kan stoppe dem.

Så din hjerne hopper med på tankernes tempo, og så kan du ligge og vende og dreje dig – uden en chance for at falde i søvn.

Bliv bevidst om dit tankemylder

Derfor er det en rigtig god ide at blive bevidst om dit tankemylder og kigge nærmere på, hvorfor det opstår.

Er det bekymringer, der ligger til grund for dit tankemylder (rumination)?

  • Skyldes det stress?
  • Er det overtænkning, du har gang i? 
  • Katastrofetanker?
  • Eller din indre kritiker?

Først når du bliver bevidst om det, kan du gøre noget ved det.

Ellers bliver det liggende i dit hoved, enten som et baggrundstæppe af irriterende støj, eller som en indre stemme, der hele tiden holder din hjerne beskæftiget. Uanset hvad kan du have svært ved at finde ro .

Tankemylder og bekymringer
Tankemylder skyldes tit bekymringer - gælder det også dig?

Hvorfor får jeg tankemylder?

Stiller du også dig selv det spørgsmål?

Det kan jeg godt forstå!

Som udgangspunkt er tankemylder et udtryk for, at din hjerne er på overarbejde. Der sker alt for meget, og den kan slet ikke følge med. Du kan sammenligne det lidt med, at du sætter en gammeldags kedel vand over at koge, og på et tidspunkt bliver dampen så fortættet, at fløjten begynder at tude.

Det kan bruges som et billede på, hvad der sker med dine tanker i din hjerne.

Derfor skal du gøre noget ved det

Tankemylder er voldsomt invaderende.

Og ikke nok med, at det er træls og irriterende, fordi der hele tiden er uro i hovedet, så afholder det dig også i vid udstrækning fra at sove ordentligt.

Og søvn er en forudsætning for, at du trives.

Mange tror, at de kan nøjes med 5-6 timers søvn. Og det kan godt ske, at de føler det sådan. Men faktum er, at en voksen person helst skal have 7-8 timers søvn hver nat, for at både krop – og ikke mindst hjernen – får den nødvendige hvile.

Hvis du over længere tid ikke sover nok, vil din krop og hjerne blive stressede. Helt uden at du gør andet end ikke at sove nok. 

Når så din krop og hjerne bliver stressede, vil de være på vagt over for den fare, som din hjerne tror, der er til stede. Det vil afholde dig fra at sove ordentligt.

Og så er den onde cirkel startet – stress og for lidt søvn trigger hinanden.

Vil du have 5 enkle tips
til at stoppe dit tankemylder?

Det kan være svært at stoppe myldertanker, når først det drøner derudaf oppe i hovedet. 

Derfor har jeg samlet 5 enkle metoder til at få ro i hovedet i et lille mailkursus, så du lærer, hvordan du håndterer de negative tanker og får din nattesøvn igen. 

Det koster kun din e-mailadresse at være med – og du får de 5 metoder på mail hen over en uge. 

Du bliver samtidig tilmeldt mit nyhedsbrev, hvor du får gode råd til og tilbud om, hvordan du slipper for stress, tankemylder, selvsabotage og den indre kritiker – så du finder din livsglæde igen. 

Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik. 

De 3 typer tankemylder

Ofte møder jeg mennesker, som har fået det ene eller det andet gode råd til, hvordan de skal komme deres myldertanker til livs:

Dem, jeg oftest hører, er: Du skal gå ture. Du skal tage den med ro. Du skal meditere.

Men udfordringen er, at disse gode råd – som vitterligt ER gode – de hjælper kun på den ene af de tre typer. Det er ikke fordi selve mylderet er forskelligt – men strategierne til at komme det til livs er – og det er DET, der er vigtigt.

Derfor er det vigtigt for dig at vide, hvilken type tankemylder, du primært lider af:

  • Tankemylder forårsaget af stress.
  • Tankemylder forårsaget af bekymringer.
  • Tankemylder forårsaget af din indre kritiker / indre kritiske stemme.

Afhængig af hvilken af de tre typer, du lider af, så skal der sættes ind overfor det på forskellig vis.

Tankemylder type #1

Denne type udspringer af stress. Hvis du går rundt og er en smule stresset, så kan det sagtens være derfor, at du oplever myldertanker.

Når du derfor vil af med det, så kan en vej være at stresse af, og så se, om mylderet bliver mindre eller helt forsvinder.

Tankemylder type #2

Den anden type kan være forbundet med bekymringer. På engelsk hedder denne form for tankemylder ”Rumination”. 

Det betyder egentligt at drøvtygge, men man kan jo også sige, at tankerne tygger drøv – altså kværner rundt om den samme tanke hele tiden.

Er du en person, der bekymrer dig meget – både om det nære, og det, der er mere fjernt, og som du ikke har den store indflydelse på?

Så skal du gå efter løsninger på tankemylder, der hjælper dig til at bekymre dig mindre.

Er du nysgerrig på denne type, så kan du læse mere om rumination her (engelsk artikel).

Tankemylder type #3

Den sidste type er lidt vanskeligere at have med at gøre. Det er din indre kritiker – eller en indre kritisk stemme. Den hjemsøger dig oftest, når du vågner om natten.

Hvis dit selvværd ikke er så godt, så kan det godt være her, at dit tankemylder stammer fra. Du  vender og drejer alle mulige situationer i tankerne – og er aldrig helt tilfreds med, hvad du gør, hvad du siger, hvordan du siger det, hvordan du ser ud osv. osv.

Stop dit tankemylder og find ro

Stop tankemylder

Helt kort kan man sige, at hvis dit tankemylder er forårsaget af stress, så skal du afstresse din krop. Her kan stress-behandling komme på tale.

På samme måde om bekymringstankemylder – der skal du lære at have færre bekymringer.

Den indre kritiker er straks en sværere ting at løse. Her skal du ned og finde personlige mønstre – typisk skabt i din barndom – som ligger til grund for den kritiker. Og så skal du lære, hvordan du lukker munden på kritikeren.

Det kan være svært at løse alene, fordi nøglerne til løsningen ligger i vores blinde vinkler. Det betyder, at vi ikke selv kan få øje på dem. Her kan du få hjælp gennem samtaleterapi, og du er velkommen til at kontakte mig for at høre, om jeg kan hjælpe dig.

Nu har du fået tre vinkler på, hvad der kan være årsagen til dit tankemylder. Dermed har du også fået tre nøgler til at stoppe tankemylder.

Husk dog, at det ofte er en blanding af de tre typer. Det er meget sjældent 100 % den ene af de tre typer.

Vores hjerne er mere kompleks end som så.

Få mere hjælp til dit tankemylder

Det kan være svært at stoppe tankerne, når først det drøner derudaf oppe i hovedet. 

Derfor har jeg samlet 5 enkle metoder til at få ro i hovedet i et lille mailkursus, så du lærer, hvordan du håndterer de negative tanker og får din nattesøvn igen. 

Det koster kun din e-mailadresse at være med – og du får de 5 metoder på mail hen over en uge. 

Du bliver samtidig tilmeldt mit nyhedsbrev, hvor du får gode råd til og tilbud om, hvordan du slipper for stress, tankemylder, selvsabotage og den indre kritiker – så du finder din livsglæde igen. 

Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik. 

Connie Jahn
Connie Jahn

Connie har selv været sygemeldt med stress. Det er med afsæt i den oplevelse, at hun har videreuddannet sig til stresscoach og selvsabotage coach. Hun bruger nu sin energi på at hjælpe andre med stress - blandt andet gennem denne blog. Klik på mit navn og lær mig bedre at kende.

Kategorier

Seneste blogs

Gua sha massage - både som ansigtsmassage og kropsmassage

Gua Sha massage

Gua sha massage er en gammel traditionel kinesisk massage. Formålet er at stimulere hudens blodcirkulation, frigøre spændinger i musklerne og fremme

Læs mere »

KAR DU ET SPØRGSMÅL?

Sidder du med et spørgsmål, som du gerne vi have svar på, så skriv til mig på mailen her til højre, og start med “Spørgsmål til bloggen”.

Så får du svaret her i bloggen.

KONTAKT MIG

Telefon: 3035 0952
Mail: connie@conniejahn.dk

Massage:
Hesseløvej 8
4300 Holbæk