Kronisk stress eller langvarig stress

Kronisk stress er et udtryk, der bruges, når du har haft stress i lang tid. Udtrykket “kronisk” indikerer, at det er uhelbredeligt. Det er helt forkert. Du kan godt komme af med stress, selvom du har haft det i lang tid.  Og der er alle mulige gode grunde til at gøre noget ved din stress – også selvom den er “kronisk”, for langvarig stress har stor negativ indflydelse på din hjerne.

Kronisk stress - derfor skal du tage det alvorligt

Indholdsfortegnelse

Kronisk stress er den medicinske betegnelse for det, vi også kalder langvarig stress.

Det kan være ret forvirrende alle de begreber, der findes om stress. Men jeg vil gøre et forsøg på at afhjælpe forvirringen lidt:

 • Langvarig stress kalder lægerne også for kronisk stress.
 • Det modsatte af langvarig stress er kortvarig stress – eller akut stress.

At kalde langvarig stress for kronisk stress kan godt siges at være lidt misvisende. Det signalerer, at det er en form for stress, du aldrig kan slippe af med.

Lad mig berolige dig med det samme: Det kan du godt – det kræver blot den rette stress behandling.

Hvis du gerne vil have lidt mere indsigt, så kan du klikke over til artiklen Hvad er stress, inden du fortsætter her.

Fra akut stress til kronisk stress

For at forstå, hvad kronisk stress er, så er vi først nødt til at forstå, hvad akut stress er – og derefter hvordan stress udvikler sig til at blive langvarig stress (eller kronisk stress).

Stress fungerer på den måde, at når du oplever noget, der stresser dig (en fare eller lignende), så sender kroppen stresshormoner ud i din krop, så du har større fokus og kan slippe væk fra faren eller kæmpe imod.

Derfor er stress normalt kortvarigt. Det vil sige fra et par timer op til en dag eller to. Herefter slapper vi af, og stressen forlader kroppen.

Men …

Sådan fungerer det ikke helt i dag.

For i dag har vi et samfund, en hverdag og generelt et liv, hvor der er knald på hele tiden. Vi skal præstere – både på job og i privatlivet. Så vi slapper aldrig rigtigt – som i at vi laver ”ingenting”.

Sådan udvikler kronisk stress sig

Når vi hele tiden er i gang og aldrig slapper helt af, så hober stresshormonerne sig stille og roligt op i kroppen.

Over tid så vil vi opleve mere og mere alvorlige symptomer på stress, men vi vil ikke nødvendigvis opdage det i tide. Oftest fordi vi ikke tror, at det har noget med stress at gøre.

Typisk vil vi opdage stressen, hvis årsagen er forbundet med noget negativt, som f.eks. en skilsmisse, en dårlig chef, for meget arbejde på jobbet osv.

Men hvis vi forbinder vores liv i det høje gear som noget positiv, så kan der gå virkelig lang tid, før vi opdager, at vi kæmper med en stresstilstand.

Og hvad kan så være positiv (tænker du måske)? Måske kan du godt lide at have ”mange bolde i luften”, du kan lide at have gang i mange projekter, og at sove er noget, du kan gøre, når du bliver gammel.

Her har stress de bedste forudsætninger for at udvikle sig til kronisk stress.

Kronisk stress eller langvarig stress?

Årsager til kronisk stress / langvarig stress

Der er flere måder, hvorpå du kan få kronisk stress.

Du kan have oplevet et stressforløb, hvor du er gået ned med stress og er blevet sygemeldt. Her kan du enten

 • have gået for lang tid med stress, inden du rent faktisk er brudt sammen,
 • du har ikke fået den rette hjælp, så du er ikke sluppet helt af med din stress
 • din stresstilstand er fortsat sådan ”under cover” (fordi du ikke vil erkende den)
 • eller du har ikke taget din tilstand alvorligt, så du har ikke ændret på noget i dit liv, og derfor heller ikke fjernet årsagen til din stress.

Det kan også være, at du gennem en længere periode har oplevet en masse små stresspåvirkninger – altså akut stress, hvor din krop så ikke haf haft chance for at slappe af.

Hvis det er tilfældet, så har du sandsynligvis heller ikke været helt klar over, hvad det er, der stresser dig. Når du ikke kender årsagen til din stress, så ved du heller ikke, hvornår det slutter. Så derfor har din hjerne og krop arbejdet konstant på højtryk.

Langvarig stress symptomer

Kronisk stress symptomer – eller langvarig stress symptomer – er også det, jeg kalder røde stress symptomer.

Det er her, hvor stressen er alvorlig, hvis du ikke allerede er gået ned og blevet sygemeldt. Men det er desværre også her, hvor du lever i benægtelse. Din hjerne reagerer blindt på kroppens stresstilstand, og du slukker flere ildebrande, fordi du ikke kan overskue ting og sammenhænge.

Udover benægtelse, så er der en række andre symptomer, som indikerere, at du har kronisk stress. Nogle af dem nævner jeg her – og ellers vil jeg invitere dig til at tage et kig på listen over røde stress symptomer – eller alvorlige stress symptomer eller langvarig stress symptomer.

Symptomer på kronisk stress (eksempler)

 • Smerter
 • Manglende energi
 • Søvnløshed
 • Kan ikke tænke koncentreret
 • Træthed
 • Følelse af manglende kontrol
 • Følelse af hjælpeløshed
 • Hyppig sygdom og infektioner
 • Dårlig mave
 • Hovedpine
 • Irritabel, kort lunte
 • Muskelspændinger
 • Nervøs og angst
 • Fokus på problemer

Kronisk stress eller langvarig stress ?

Når lægerne kalder det kronisk stress, så indikerer de samtidig, at det er uhelbredeligt.

Det oplever jeg, at det kan tage håbet fra den stressramte, da hun (eller han) nu tror, at hun vil være i den tilstand resten af livet. Og som jeg nævnte i begyndelsen, så er det altså ikke tilfældet.

Du kan godt blive rask, selvom du har kronisk stress.

Derfor foretrækker jeg selv at bruge betegnelsen langvarig stress, for det er det, det reelt set er. Det er en stresstilstand, hvor din krop har været udsat for et højt niveau af stresshormoner igennem måneder eller måske år.

Det har givet dig alvorlige stress symptomer, som du har valgt at lukke øjnene for, eller som vedkommende har troet skyldtes andre årsager.

Kronisk stress - din hjerne ændrer sig

Langvarig stress ændrer din hjerne

I din hjerne sidder et lille område, der hedder Amygdala. Det er hjernens alarmcentral. Den opfanger signaler på farer, og sender besked til kroppen om at sætte sig i alarmberedskab.

Amygdala er altså det område, der regulerer vores stressrespons.

Når Amygdala bliver konstant påvirket – også af det, den tror er en fare, så vokser den sig større, og kroppen er nu i konstant alarmberedskab. Med andre ord, så får din hjerne det, der også kaldes tunnelsyn.

Den indstiller sig på at registrere alt, der på nogen måde kan udgøre en fare for dig – lige fra afbrydelser på jobbet, fyldt mailboks – og til tænkte scenarier. Udfordringen her er, at også bekymringer, forestillinger, fantasi bliver sat i spil og bidrager negativt til stressspiralen.

Amygdala vokser og hippocampus skrumper

Det værste er, at samtidig med, at Amygdala vokser, så skrumper Hippocampus. Det er den del af vores hjerne, som netop regulerer stresshormonerne og skaber ro i vores hoved og krop.

Det er også den del af hjernen, som vi kan kalde den rationelle hjerne. Det er den del, der har styr på funktioner som problemløsning, hukommelse, overblik, rationel tænkning, kreativ tænkning, multitasking osv.

Denne sammenhæng forklarer også, hvorfor du som stressramt kan have svært ved at koncentrere dig, huske og overskue flere ting på en gang.

Din krop kommer nu i en tilstand, hvor den er i konstant alarmberedskab. Det er ganske invaliderende og kan få alvorlige konsekvenser for dig.

Konsekvenser af kronisk stress

Disse ændringer i din hjerne er også forklaringen på, hvorfor kronisk stress – eller langvarig stress – ofte medfører ubalancer psykisk. Men der er også en lang række andre – og alvorlige – konsekvenser af kronisk stress:

 • Angst
 • Depression
 • Udbrændthed
 • Hjerteslag
 • Blodprop
 • Infektionssygdomme
 • Søvnløshed
 • Post-traumatisk stress-syndrom
 • Misbrug
 • Ulykker
 • Forværring af eksisterende sygdomme

Derfor skal du tage din stress alvorligt

Jeg håber, at listen og sammenhængen herover kan overbevise dig om, at du skal tage din stress alvorligt – også når den starter i det små. Der er det også meget nemmere at gøre noget ved den.

Kronisk stress er stærkt invaliderende og kan nedsætte både din arbejdsduelighed og din livskvalitet ganske markant.

De personer, der typisk oplever kronisk stress, er stressramte, som har været nede med stress flere gange. Det er personer, som ikke har fået den rigtige stressbehandling, og som derfor ikke har været ordentligt klædt på til at møde livet igen efter det første sammenbrud.

Men det behøver ikke være personer, der har været ramt af stresskollaps. Den kroniske stress er jo netop en langvarig stress, som er opbygget over lang tid med mange små stresspåvirkninger. 

Man kan sige, at den kroniske stresstilstand har sneget sig ind på dem uden at blive set.

Kronisk stress har alvorlige konsekvenser

Sådan får du den rigtige hjælp

Derfor er det vigtigt at få den rigtige stress behandling – af en ekspert, som kan hjælpe dig med at komme ud af din stress, men i endnu højere grad hjælpe dig til at gennemskue og gøre op med de mønstre, du agerer ud fra.

Det er mønstre, som du sikkert ikke selv kan se (for så var du jo ikke gået ned med stress), og derfor er det endnu mere vigtigt at få hjælp, så du kan få kastet lys på dine blinde vinkler.

Kontakt mig og få en gratis – og uforpligtende – samtale. Skriv til connie @ conniejahn.dk.

Her kan du læse en amerikansk artikel om kronisk stress / langvarig stress. Læs med her.

Picture of Connie Jahn
Connie Jahn

Connie har selv været sygemeldt med stress. Det er med afsæt i den oplevelse, at hun har videreuddannet sig til stresscoach og selvsabotage coach. Hun bruger nu sin energi på at hjælpe andre med stress - blandt andet gennem denne blog. Klik på mit navn og lær mig bedre at kende.

Kategorier

Seneste blogs

Gua sha massage - både som ansigtsmassage og kropsmassage

Gua Sha massage

Gua sha massage er en gammel traditionel kinesisk massage. Formålet er at stimulere hudens blodcirkulation, frigøre spændinger i musklerne og fremme

Læs mere »

KAR DU ET SPØRGSMÅL?

Sidder du med et spørgsmål, som du gerne vi have svar på, så skriv til mig på mailen her til højre, og start med “Spørgsmål til bloggen”.

Så får du svaret her i bloggen.

KONTAKT MIG

Telefon: 3035 0952
Mail: connie@conniejahn.dk

Massage:
Hesseløvej 8
4300 Holbæk