Har jeg stress … et spørgsmål langt de fleste af os kryber uden om. Vi tør simpelthen ikke stille os selv spørgsmålet – for hvad sker der, hvis svaret er “ja”? Ingen har lyst til at være “sådan en, der får stress”. Vi kan sagtens tale om stress – bare det ikke handler om os selv. I hvert fald indtil det rammer os. Her får du min egen historie … og jeg stillede ikke mig selv det spørgsmål.
Indholdsfortegnelse
En lørdag morgen for nogle år siden slog tanken “ har jeg stress ” mig for første gang.
Jeg sad jeg i sofaen og nød morgenkaffen, mens jeg kiggede ud på solen, der skinnede på blomsterne i min have.
Men jeg lagde hverken mærke til solen eller blomsterne. Det eneste, jeg mærkede var, hvordan min krop fysisk rystede. Havde jeg kendt De 5 tegn på stress, så havde jeg ikke været i tvivl om, hvad der var på færde.
Er det her mon sådan stress føles, tænkte jeg – har jeg stress eller hvad er der galt?
Jeg var egentligt ret sikker på, at jeg ikke havde stress. Jeg havde det bare ikke specielt godt, syntes jeg. (Er du også i tvivl – så læs eventuelt denne artikel: Hvad er stress.)
Et par uger tidligere havde min nye kollega ganske vist spurgt mig, hvordan jeg havde det, for hun syntes, jeg virkede stresset, men det havde jeg slået lidt hen.
Jeg havde ikke de sædvanlige symptomer
De stress symptomer, som normalt fungerede som røde lamper for mig – nemlig næseblod og søvnmangel – blinkede ikke.
Ergo var der ikke noget galt (jeg havde i hvert fald ikke stress).
Men de sidste par uger havde der været rigtigt meget knald på jobbet, og min kollega havde igen spurgt mig, om jeg var ok.
“ja, ja”, svarede jeg “nu skal vi bare lige have weekend og afslapning, så er jeg helt klar igen mandag. Jeg har i hvert fald ikke stress.”
Og nu sad jeg så her i sofaen lørdag morgen og rystede. Pludselig var det som om noget inden i mig slap grebet, og jeg begyndt at græde. Fuldstændig uhæmmet.
Jeg græd og græd og græd. Jeg kunne slet ikke kunne stoppe igen.
Jeg var klar over, at der var noget helt galt. Jeg plejede altid at have kontrol. Men dette var helt uden for min kontrol. Kroppen havde fået sit eget liv, og jeg havde mistet kontrollen over den.
Mandag kom jeg aldrig på arbejde. Jeg blev sygemeldt med stress.
Det var en benhård erkendelse: Jeg har stress!
Stil dig selv spørgsmålet: Har jeg stress ?
også selvom du ikke har lyst til at høre svaret.
Har jeg stress ? - et vigtigt spørgsmål
Husk ind imellem at spørge dig selv: Har jeg stress?
Det er vigtigt, at du stiller dig selv dette spørgsmål ind imellem, og at du tager dig tid til både at tænke efter og mærke efter. Det var det, jeg selv glemte.
Jeg stoppede ikke på noget tidspunkt op for at kigge mig i spejlet og spørge “Har jeg stress”? Jeg slog det bare hen og sagde, at det var ikke stress.
Du skal huske spørgsmålet, så du kan drage omsorg for dig selv, for det er vigtigt. Gør du ikke det, så kan du have svært ved at have overskud til at vise omsorg for andre.
Uden at du måske rigtigt selv bemærker det, ændrer du nemlig adfærd, når der er stress på spil.
Du bliver sur, tvær og irritabel. Lukker dine kære ude, bliver kold og mister empatien – og kan til sidste måske slet ikke genkende dig selv.
Når du står midt i en travl periode, så kan det bare være svært at skelne imellem, om du har travlt, eller om du er der, hvor du bør spørge – har jeg stress – måske bare en lille bitte bitte smule?
Kan jeg have travlt, uden at jeg har stress?
Ja – du kan sagtens have travlt, uden at du af den grund har stress. Heldigvis da.
Du kan sagtens have vanvittigt travlt, uden at du er i nærheden af have stress. Det kommer nemlig fuldstændig an på den følelse, du har i situationen.
Hvis du har det godt med din travlhed, og du får mulighed for at hvile dig ind i mellem og komme til kræfter, så du er klar til en ny dag med travlhed. Så kan det beskrives som, at du er i flow. Du trives med din travlhed.
Hvis du til gengæld ikke har det godt med din travlhed, så kan det være, at du er på vej mod stress – uden selv at mærke.
Det kan være, du føler, at der bliver stillet krav, du ikke kan leve op til. Du kan ikke nå dine deadlines. Du føler dig frustreret over ikke at slå til – på jobbet eller derhjemme…
Det er i disse situationer, at dine røde alarmklokker bør begynde at blinke.
Hvor tit stopper du op og spørger dig selv: “Har jeg stress”? Måske ikke tit nok. Og det er ikke fordi, vi skal sygeliggøres, for stress er ikke farligt. Men hvis du opdager signalerne i god tid, så er det nemt at navigere udenom.
Hvordan opdager jeg, at jeg har stress
Det er endnu et fantastisk godt spørgsmål, for hvis det var let at opdage, så ville der ikke være så mange, der blev sygemeldt med stress. Ikke nok med, at det er svært at stille sig selv spørgsmålet “har jeg stress. For der ligger en risiko for erkendelser af, at “ja, det har du” bagved.
Problemet er også, at når du er begyndt at komme ud i stress, så mister du evnen – og det gør alle – til at mærke dig selv og erkende, at du har stress. Det kan du læse mere om i bloggen om, hvordan du genkender stress symptomer.
Stress gør, at du mister kontakten til din krop, så du ikke fanger signalerne.
Heller ikke selvom kroppen skruer højere og højere op for volumen, efterhånden som tiden går.
Stress kan bogstaveligt talt stå og skrige dig ind i ansigtet, at du skal passe på – og du ænser det ikke.
”Jeg skal lige…” er et af de helt tydelige signaler på, at du overhører din krops stresssignaler.
Jeg er selv et rigtigt godt – eller rettere: dårligt – eksempel på dette.
Derfor er det utroligt vigtigt, at du lytter til, hvad din familie, kolleger eller venner siger til dig. Hvis de begynder at spørge til, om du er stresset – så er der nok noget om snakken.
Stop op og gør noget! – inden stressen gør noget ved dig.
Det er på samme måde vigtigt, at du hjælper personer i din familie og omgangskreds, hvis du bemærker, at de viser tegn på stress.
Du kan også tage en af de utallige stresstests, der findes på nettet.
Stress er din krops SUNDE reaktion
på en USUND situation, du befinder dig i.
Stress er din krops sunde reaktion på en usund situation
Stress er helt grundlæggende din krops sunde reaktion på en usund situation.
Dette kan måske virke lidt kryptisk, men hvis dit liv udelukkende var fyldt med sunde situationer, som du kunne håndtere på en positiv måde og med overskud, så ville din krop ikke reagere med stress.
Dertil er det naturligvis også en masse fysiske og psykiske årsager, der kan spille ind, men dem tager vi en anden gang. For lige nu og her handler det om, at hvis du kan genkende dig selv i noget af det, jeg har skrevet – så skal du til at gøre noget aktivt.
Sørg for at være opmærksom på de situationer, du bliver sat i – både på jobbet og derhjemme.
Kan du håndtere dem positivt og med overskud – eller bliver du presset? – og hvem bliver du presset af? Din chef – eller dig selv. Har du svært ved at leve op til dine egne forestillinger om, hvad du skal kunne klare?
Hvis du bliver presset, så er du på vej mod stress – og så er det med at finde de værktøjer frem, som kan hjælpe dig tilbage til overskud og glæde i livet. Tilbage til der, hvor du er en god kollega og en god hustru og mor.
Tilbage til der, hvor du har overskud til at være noget for andre igen.
Derfor er det bare super vigtigt, at du stiller dig selv spørgsmålet “har jeg stress” af og til.
Mulighed for gratis samtale
Du kan naturligvis vælge at læse en masse om stress symptomer, eller du kan dykke ned i blogindlægget om, hvad stress er for en størrelse.
Men hvis du har en mistanke om, at du har stress, så vil jeg tilbyde dig en gratis – og uforpligtende – samtale med mig af en varighed på 15 minutter.
Her vil jeg kunne hjælpe dig til at afklare, hvad der er på færde – og til at pege dig i den retning, jeg mener, vil være det bedste valg for dig.
Skriv til mig på mail, så finder vi et tidspunkt, der passer os begge.
Og husk – det er både gratis og helt uforpligtende for dig.