5 tegn på stress – sådan spotter du stress hos andre

Der er over 100 tegn på stress, så der er ikke noget at sige til, at det er svært at hitte rede i. I dette blogindlæg har jeg givet mit take på de 5 tegn på stress, som er hyppigst forekommende. De tegn, som du  måske bedst kan afkode hos din partner, din veninde, din kollega eller andre, du har kær.   

Tegn på stress

Indholdsfortegnelse

Viser din ægtefælle/partner, din veninde eller din søde kollega de første tegn på stress?

Ved du, hvordan du genkender tegn på stress?

Jeg vil nu fortælle dig om nogle af de første tegn på stress, du kan kigge efter, hvis du er bekymret og gerne vil være i stand til at spotte stress hos dem, du har kær.

En ting er, når vi taler om os selv. Selvom det kan være svært at erkende symptomerne hos os selv (og meget lettere bare at ignorere dem), så har du dog den fordel, at du kan mærke din egen krop og dens reaktioner.

Det er noget helt andet, når vi taler om at spotte stress hos andre.

I dette tilfælde siger vi, at du ønsker at være opmærksom på din partner. Men det kan være hvem som helst, som du holder af.

Hvad er det så for tegn på stress, som kan afsløre, at han eller hun er på vej ud i en stress belastning?

Det første tegn på stress

Der kan være nogle ydre faktorer, som gør, at du skal være ekstra opmærksom på din partner. 

Det kan være, at der er ekstra travlt på jobbet. Det kan være et dødsfald i nærmeste familie. Det kan være en skilsmisse (måske ikke i tilfældet med din partner – men hvis det var en anden person), eller der kan være tale om alvorlig sygdom.

Det kan også være, at flere områder i din partners liv er under pres. Eller at han/hun ønsker at leve op til egne høje krav – enten på jobbet eller holde en flot facade privat.

Første tegn på stress:

Ændring i din partners adfærd

Hvis han/hun pludselig begynder at agere og reagere anderledes end normalt, så er det et tegn på, at noget er galt, og du kan med fordel være mere opmærksom på, om der er et eller flere af de andre tegn, som også dukker op. 

Eller måske allerede er der.

De 5 mest afslørende tegn på stress

Det er hovedsageligt de adfærdsmæssige tegn, du kan spotte til en start:

  • Din partner er mere udmattet og træt end ellers og magter ikke ret meget.
  • Din partner har søvnproblemer – enten kan han ikke falde i søvn, eller også vågner han om natten – måske ovenikøbet med tankemylder.
  • Din partner har kortere lunte og er mere irritabel og frustreret end ellers.
  • Din partner spiser mere usundt (salt, fedt og sukker) og har måske problemer med maven. Det kan også være, at han har overforbrug af stimulanser som kaffe, cigaretter eller alkohol.
  • Din partner mister sexlysten og trækker sig fra sociale sammenhænge.
5 tegn på stress

Er listen med de 5 tegn udtømmende?

Nej, det er den ikke.

Der findes utallige tegn på stress – men de 5, jeg har listet ovenfor, er måske dem, der vil være nemmest for dig at afkode.

Men vi er forskellige som mennesker, og det er vores reaktion på stress også.

Hvis du gerne vil have flere tegn at gå med, kan du med fordel læse mit indlæg om stress symptomer, hvor du også finder en lang liste over alle de symptomer, jeg er har mødt  hos mine klienter. 

Du vil kunne se, at jeg opdeler symptomerne efter farver. Grøn, gul og rød – ligesom et trafiklys. Det betyder – ligesom for et trafiklys, at det grønne symptom – der må du fortsætte. Det er de mindst farlige.

Til gengæld skal du passe på  ved de gule. Her er det på tide at gøre noget ved din situation. Ved de røde symptomer skal du stoppe helt op.

Det er nemt at huske.

Når det gælder din partner (eller en anden person), så vil det  være umuligt for dig at spotte de grønne symptomer. Det er dem, vi fra naturens side er skabt til at håndtere. Det er dem, der er normale for os.

Til gengæld kan du nok begynde at spotte nogle tegn på stress, når vi går til den gule og især den røde kategori.

5 tegn på stress hos din partner
Kan din partner ikke sove - og står det på over længere tid? Så bør du reagere

Er det forskelligt hos mænd og kvinder?

Er din partner en mand, så er der et meget typisk stress symptom for mænd, og det er, at de bliver mere indadvendte end ellers. 

Han har ikke lyst til at være social længere. Måske vil han hellere ligge hjemme på sofaen og se fjernsyn, selvom han altid har elsket at være sammen med venner.

Hvis han til gengæld generelt dyrker meget motion, så kan kan begynde at træne ekstra meget. Det gør han sandsynligvis, fordi han er oplever, at han får afløb for sin uro i kroppen.  (Eller han går i den helt modsatte grøft, og stopper med at dyrke motion). Stress og motion er et helt kapitel for sig selv.

Er din partner en kvinde (ja, jeg ved godt, at jeg har skrevet ”han” hele vejen i teksten, men det kan du forhåbentlig godt se bort fra) – eller er din kollega en kvinde, så er et forholdsvis tydeligt stress symptom for kvinder, at de bliver mere grådlabile. 

De får ganske enkelt lettere til tårer – uden at der er nogen åbenlys grund.

5 tegn på stress - kvinder får lettere til gråd

Et fælles tegn på stress

Et meget typisk tegn på stress – hos både kvinder og mænd – er, at de går i benægtelse. Så når du hører denne sætning, så ved du, at den er gal:

MIG?? …. nej – JEG har ikke stess – jeg skal bare lige …. [indsæt selv].

Lige holde weekend, så han blive klar til mandag. Lige have en lur, så han er frisk igen. Lige have en god nats søvn, så skal alt nok blive godt. Eller måske bare lige ud og løbe en tur, så han kan få ro i kroppen og hovedet igen.

Men nej – det er NU, du skal sætte ind og insistere på, at han får hjælp. Men det kan være svært, for der vil være modstand. Han mener jo ikke, han er stresset, så det blive en udfordring at få ham overbevist og overtalt.

Når han (hun) ikke vil lytte

Det kan være svært at imødegå tegn på stress hos en anden person. For selvom du siger det højt, så kræver det, at din partner lytter og ikke mindst ERKENDER, at der er noget galt.

Du må love mig, at hvis du har en ægtefælle, partner, veninde, kollega, som går ned med stress, så må du ikke slå dig selv i hovedet, hvis det ikke lykkes for dig at stoppe ham/hende i tide.

For det er IKKE din skyld.

Du kunne ikke gøre mere, end du gjorde.

Du kan trække hesten hen til truget, men du kan ikke tvinge den til at drikke.

Der gælder det samme her.

Måske kræver det et sammenbrud

Nogle gange skal der desværre et stress sammenbrud til, før der bliver lyttet til kroppen.

Men hvis du kan få din partner til at læse disse blogindlæg – også det med , så kan det være, at du kan få ham til at lytte. Men jeg kan ikke love noget.

Jeg ved bare, at da min kollega dengang spurgte mig, om jeg havde stress, så hørte jeg ingenting.

Eller: Jeg hørte efter, men jeg kunne ikke mærke min krop, så jeg kunne ikke genkende, at der var symptomer.

Først da jeg brød sammen en weekend
– og græd og græd – helt stakåndet … 

forstod jeg endelig, at noget var helt galt.

Og bagefter kan jeg slet ikke forstå, at jeg ikke kunne se alle de tegn på stress, som var der hver eneste dag i de måneder.

Hvis du efter disse linjer er i tvivl om din partner – eller veninde eller kollega – har stress, så er du velkommen til at skrive til mig nedenfor. Så kan vi tage en kort snak. 

Det kan også være, at du kan overtale din partner til at tale med mig, og det er du naturligvis meget velkommen til. 

Vil du gerne have mere indsigt i stress, så kan jeg anbefale denne artikel, der kommer rundt om:  Hvad er stress.

Viser din partner / veninde / kollega tegn på stress - hvad så ?

Hvis du har konstateret, at den nok er galt fat med din partner, veninde eller kollega, så er det ikke sikkert, du kan trænge igennem.

Der er stor risiko for, at han/hun er i benægtelse.

Du er altid velkommen til at guide ham/hende ind på mine sider her – og måske er vekommende klar til at komme med på et forløb for at UNDGÅ stress. 

Du kan også læse om tegn på stress hos Netdoktor.dk.

Picture of Connie Jahn
Connie Jahn

Connie har selv været sygemeldt med stress. Det er med afsæt i den oplevelse, at hun har videreuddannet sig til stresscoach og selvsabotage coach. Hun bruger nu sin energi på at hjælpe andre med stress - blandt andet gennem denne blog. Klik på mit navn og lær mig bedre at kende.

Kategorier

Seneste blogs

Gua sha massage - både som ansigtsmassage og kropsmassage

Gua Sha massage

Gua sha massage er en gammel traditionel kinesisk massage. Formålet er at stimulere hudens blodcirkulation, frigøre spændinger i musklerne og fremme

Læs mere »

KAR DU ET SPØRGSMÅL?

Sidder du med et spørgsmål, som du gerne vi have svar på, så skriv til mig på mailen her til højre, og start med “Spørgsmål til bloggen”.

Så får du svaret her i bloggen.

KONTAKT MIG

Telefon: 3035 0952
Mail: connie@conniejahn.dk

Massage:
Hesseløvej 8
4300 Holbæk