Er du tvivl, om din partner, din veninde eller din søde kollega, er ved at blive stresset? Ved du, hvordan du ser de første tegn på stress?

Jeg vil nu fortælle dig om nogle af de tegn på stress, du kan kigge efter, hvis du er bekymret og gerne vil være i stand til at spotte stress hos dem, du har tæt på dig.

En ting er, når vi taler om stress symptomer hos os selv.

Selvom det kan være svært at erkende dem (og meget lettere bare at ignorere dem), så har du dog den fordel, at du kan mærke din egen krop og dens reaktioner.

Noget helt andet er, når vi taler om at spotte stress hos andre.

I dette tilfælde siger vi, at du ønsker at være opmærksom på din partner. Men det kan være hvem som helst, som du holder af.

Hvad er det så for tegn på stress, som kan afsløre, at han eller hun er på vej ud i en stress belastning?

De første tegn på stress

Der kan være nogle ydre faktorer, som gør, at du skal være ekstra opmærksom på din partner. Det kan være, at der er ekstra travlt på jobbet. Det kan være et dødsfald. Det kan være en skilsmisse (nå nej, det er jo din partner) – men hvis det nu var en anden person.

Det kan også være, at flere områder i din partners liv er under pres.

Det første tegn på stress vil være en ændring i din partners adfærd.

Hvis han pludselig begynder at agere og reagere anderledes end normalt, så er det et tegn på, at noget er galt.

Hvilke tegn på stress er mest afslørende?

Hvis du læser blogindlægget om stress symptomer, så vil du se, at jeg vælger at opdele symptomerne efter farverne – grøn, gul og rød – ligesom et trafiklys. Det betyder også, at det grønne symptomer er de mindst farlige, de gule – der skal du passe på. Men de røde symptomer – der skal du stoppe helt op.

Det er nemt at huske.

Når det gælder din partner, så er det umuligt at spotte de grønne symptomer, for det er jo dem vi er skabt til at håndtere. Det er dem, der er normale for os.

Til gengæld kan du nok begynde at spotte nogle tegn på stress, når vi går til den gule kategori.

Det er hovedsageligt de adfærdsmæssige tegn, du kan spotte til en start.

Din partner er mere udmattet og træt end ellers. Det viser sig også i, at han har problemer med at sove – enten kan han ikke falde i søvn, eller også vågner han i løbet af natten og kan ikke falde i søvn igen.

Han har kort lunte, der er flere sammenstød, og han virker mere irritabel end ellers.

Hvis han dyrker motion, så begynder han enten at træne meget, fordi han der får afløb for uroen i kroppen. Eller han går i den modsatte grøft og er ikke til at få i gang med at dyrke motion.

Tegn på stress for mænd og kvinder

Er din partner en mand, så er der et meget typisk stress symptom for mænd, og det er, at de bliver mere indadvendte end ellers. De har ikke lyst til at være sociale længere og vil måske hellere ligge hjemme på sofaen og se fjernsyn, selvom de altid har elsket at være sammen med venner.

Er din partner en kvinde (ja, jeg ved godt, at jeg har skrevet ”han” hele vejen i teksten, men det kan du forhåbentlig godt se bort fra), så er et forholdsvis tydeligt stress symptom for kvinder, at de bliver mere grådlabile. De får ganske enkelt lettere til tårer – uden grund.

Et meget typisk gult tegn på stress hos alle er benægtelse:

Mig? 

Nej – jeg har ikke stress,

jeg skal bare liiiiiige …

  

Lige holde weekend, så han blive klar til mandag, lige have en lur, så han er frisk igen, lige have en god nats søvn, så skal alt nok blive godt.

Men nej – det er NU, du skal sætte ind og insistere på, at han får hjælp. Men det kan være svært, for der vil være modstand. Han mener jo ikke, han er stresset, så det blive en udfordring at få ham overbevist og overtalt.

Røde tegn på stress

Har din partner røde tegn på stress, så er det ved at være sidste udkald. Her kan han ikke selv mærke, hvor slemt han egentligt har det. Og han er slet ikke indstillet på at skulle have hjælp, for i hans verden fejler han ingenting, og han kan også have den overbevisning, at verden (eller arbejdspladsen) vil gå i stå uden ham.

Når man ikke lytter til sine tegn på stress

Det kan være svært at imødegå tegn på stress hos en anden person. For selvom du siger det højt, så kræver det, at din partner lytter og ikke mindst ERKENDER, at der er noget galt.

Du må love mig, at hvis du har en partner, veninde, kollega, som går ned med stress, så må du ikke slå dig selv i hovedet.

For det er IKKE din skyld.

Du kunne ikke gøre mere, end du gjorde.

Du kan trække hesten hen til truget, men du kan ikke tvinge den til at drikke.

Der gælder det samme her.

Nogle gange kræver det desværre

et sammenbrudfør der bliver lyttet.

Men hvis du kan få din partner til at læse disse blogindlæg – også det med stress symptomer, så kan det være, at du kan få ham til at lytte. Men jeg kan ikke love noget.

Jeg ved bare, at da min kollega dengang spurgte mig, om jeg havde stress, eller om jeg ikke skulle passe på mig selv, så hørte jeg ingenting. Eller: Jeg hørte efter, men jeg kunne ikke mærke min krop, så jeg kunne ikke genkende, at der var symptomer.

Først da jeg brød sammen en weekend
og græd og græd og græd,
og ikke kunne få vejret – helt stakåndet –
så forstod jeg endelig, at noget var helt galt.

Og bagefter kan jeg slet ikke forstå, at jeg ikke kunne se alle de tegn på stress, som var der hver eneste dag i de måneder.

Hvis du efter disse linjer er i tvivl om din partner – eller veninde eller kollega – har stress, så er du velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale med mig. Du kan også skrive til mig på min kontaktside, så svarer jeg dig så hurtigt som muligt.

Det kan også være, at du kan overtale din partner til at tale med mig, og det er du naturligvis meget velkommen til. Klik på linket og book en aftale med mig. Er det akut, kan du altid ringe. Mit telefonnummer står nederst på siden.

Book en gratis og uforpligtende samtale med mig

3 nemme tips fra Connie til mere ro og større overskud i din hverdag

3 tips til bedre søvn og mere overskud


Få de 3 nemme tips til
bedre søvn og mere overskud lige her.

Du får kun mails med inspiration og tilbud, der vil hjælpe dig til mere overskud.
Du kan altid afmelde dig
med et enkelt klik.

You have Successfully Subscribed!